Festivali u produkciji Koncertnog ureda Zadar

Glazbene večeri u sv. Donatu

Od osnutka 1961. naovamo, Glazbene večeri u sv. Donatu postale su nezaobilazan festival za ljubitelje klasične i rane glazbe. Pokrenute su zahvaljujući entuzijazmu tadašnjeg mladoga glazbenika, danas jednog od najvećih hrvatskih dirigenata, Zadranina Pavla Dešpalja. Na osnivanje Večeri potakle su ga dvije davnašnje želje - da Crkva sv. Donata postane koncertni prostor i da Zadar ponovno dobije svoj vlastiti orkestar. Dešpalj je osnovao Zadarski komorni orkestar koji je 1961. inauguriran na prvom koncertu Glazbenih večeri u sv. Donatu.

www.donat-festival.com

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar je manifestacija izrasla iz dugogodišnje tradicije zborskog pjevanja u Gradu. Nositelji te tradicije ponajprije su Hrvatsko glazbeno pjevačko društvo Zoranić osnovano davne 1908. i Festival pjevačkih zborova Hrvatske koji se u Zadru održavao od 1973. godine do početka Domovinskog rata. Na tim je temeljima grad Zadar 1997. osnovao Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova, događanje natjecateljskog karaktera koje od tada do danas ima ulogu sljedbenika, nositelja i poticatelja tradicije amaterskog zborskog pjevanja na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini. Na Natjecanju sudjeluju amaterski pjevački zborovi iz raznih dijelova Europe i svijeta koji svojim nastupima u natjecateljskom dijelu te neformalnim nastupima na gradskim trgovima, oživljavaju i obogaćuju glazbenu i kulturnu ponudu grada Zadra.

www.zadarchoirs.com

KvartART

KvartArt je urbani zadarski festival koji okuplja mlade kreativce i njihove projekte te kroz njih ima za cilj revitalizati zapuštene javne prostore, potaknuti novo promišljanje funkcije javnih gradskih prostora i sadržaja gradskih kvartova te promovirati urbanu kulturu i popularizirati mladenačku umjetnost. KvartArt promovira urbani način življenja i to kroz sve vrste umjetnosti (glazbenu, dramsku, filmsku, likovnu, književnost i dr.) te ih predstavlja u neformalnom obliku, kako kroz ulične performanse tako kroz koncerte, edukativne radionice, projekcije, igru, zabavu, edukativne radionice i slično. Aktivnosti usmjerene prema mladima unutar KvartArta oplemenjene su gostovanjima brojnih edukatora, voditelja, umjetnika i aktivista. Njihova znanja i iskustva u susretu s mladima ispunit će cilj festivala - stvoriti kreativnu atmosferu unutar koje će nastajati nove ideje, nova poznanstva, novi projekti, nova stvarnost.

www.kvartart-zadar.com