Novosti

fjrigjwwe9r0tbl_pages_content:sadrzaj

Stefan Milenković uz Zadarski komorni orkestar

pet, 24. V. 24.

Poslastica za kraj pretplatničkog ciklusa sezone Koncertnog ureda Zadar! Jedan od najboljih svjetskih violinista Stefan Milenković uz Zadarski komorni orkestar izvest će svoj zapažen projekt Carmina Burana skladatelja Carla Orffa u aranžmanu Ane Krstajić, koji uključuje i djela G. Gershwina, A. Piazzolle i grupe Queen. Koncert se održava u ponedjeljak, 3. lipnja u crkvi sv. Nikole u 20 sati. 

Antiphonus, Petrit Çeku i glazba iberskog poluotoka

sri, 15. V. 24.

Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku programom Romancero gitano (Ciganska romantika), pod umjetničkom palicom maestra Tomislava Fačinija, u petak, 24. svibnja u zadarskoj crkvi sv. Nikole u 20 sati donose istoimeni ciklus kojim talijanski kompozitor Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), na tekstove Federica Garcíe Lorce (1898-1936), slušatelje vodi snovitim stranputicama u kojima odzvanjaju kastanjete, njište konji i teku rijeke.

Eklektični jazz gitarista Filipa Pavića

čet, 2. V. 24.

U sklopu ciklusa Klub zadarske koncertne sezone, u četvrtak, 9. svibnja nastupit će Filip Pavić Quartet. Koncert će se održati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače s početkom u 20 sati.

Koncertna večer Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Zagreb

sri, 24. IV. 24.

Koncertna večer Glazbene škole Vatroslava Lisinskog održat će se u subotu, 27. travnja 2024. u Zadru, a organizira se u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, Glazbenom školom Blagoje Bersa u Zadru i Sveučilištem u Zadru.

Jazz s potpisom Valerije Nikolovske

pon, 22. IV. 24.

U sklopu ciklusa Klub zadarske koncertne sezone, u četvrtak, 25. travnja nastupit će Trio Valerije Nikolovske. Koncert će se održati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače s početkom u 20 sati.

Zadarska posveta Cellomaniji Valtera Dešpalja

uto, 2. IV. 24.

Dana 9. travnja navršava se godina dana otkako nas je napustio velikan zadarske i hrvatske glazbe – violončelist i pedagog Valter Dešpalj. Njemu u čast, te večeri s početkom u 20 sati u novoobnovljenoj zadarskoj crkvi sv. Nikole, nastupa dvanaestoro njegovih bivših studenata, danas priznatih violončelista i pedagoga.

Pjesme Atomskog skloništa u jazz ruhu

čet, 28. III. 24.

Šesnaest vrhunskih jazz glazbenika okupljenih u JazzIstra Orchestra i pjevač Ervin Baučić u okviru sezone Koncertnog ureda Zadar održat će koncert s obradama pjesama Atomskog skloništa, u četvrtak, 4. travnja u 20 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Seven and Counting predstavlja album "Tonight"

čet, 21. III. 24.

Tri dana prije službene objave albuma "Tonight", zadarski bend Seven and Counting predstavit će ga koncertom u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, u srijedu, 27. ožujka u 19:30 sati, uz slobodan ulaz.

Pedeset godina s glazbom Dražena Habuša

pon, 18. III. 24.

Glazbenik i glazbeni pedagog Dražen Habuš održat će koncert povodom pedesetogodišnjice glazbenog rada, u srijedu, 20. ožujka u 20 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru, uz slobodan ulaz.

Koncertna premijera albuma Ante Jeličić Quinteta

pon, 11. III. 24.

Talentirani biogradski jazz pijanist Ante Jeličić zajedno sa svojim kvintetom po prvi put će predstaviti svoj novi album Da-Du koncertom u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u Zadru, u subotu, 16. ožujka u 20 sati.

Hrvatska glazba za trubu i klavir

pet, 23. II. 24.

Jedan od najboljih hrvatskih trubača i prvi trubač Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, Vedran Kocelj, u suradnji s jednim od natraženijih pijanista za komornu glazbu, Krešimirom Starčevićem, priređuje jedinstven koncert posvećen antologijskim djelima hrvatske glazbe za trubu i klavir, nastalima u proteklih 50 godina, na rasporedu 5. ožujka u 20 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u zadarskoj Kneževoj palači.

Jazz orkestar HRT-a s programom nagrađenim trima Porinima

sri, 14. II. 24.

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Mirona Hausera, 22. veljače 2024. godine u 20 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače zadarskoj će publici predstaviti Insite, album autorskih Križićevih skladbi koji je objavljen prethodne godine, kada je i osvojio nagradu Porin u sve tri kategorije jazz glazbe: za najbolji album, najbolju skladbu i najbolju izvedbu jazz glazbe. Aranžmane potpisuju sâm Križić, Luka Žužić, Joe Kaplowitz i Silvije Glojnarić, pod čijim je dugogodišnjim umjetničkim vodstvom ovog ansambla Križić i stasao u glazbenika kakav je danas.

Sardinijski jazz trio u Providurovoj palači

uto, 6. II. 24.

Album "Pororoca", objavljen 2022. godine, rezultat je suradnje trojice istaknutih jazz glazbenika sa Sardinije, talijanskog otoka pješčanih plaža, ružičastih plamenaca i divljih konja. Alessandro Cau, Tancredi Emmi i Federico Fenu surađivali su s brojnim vrhunskim imenima glazbene scene - među njima su i Lee Ranaldo (osnivač benda Sonic Youth), Erik Truffaz, Marcus Malone (Santanin perkusionist), Miles Cooper Seaton, Boredoms i Kid Millions.

Terezija Cukrov, Mozart i Messiaen

sri, 24. I. 24.

Terezija Cukrov, koju je prestižni New York Times ocijenio pijanisticom “impresivne snage i samopouzdanja” svoju umjetničku misiju pronalazi u predstavljanju i izvedbama na povijesnom instrumentu koji je bio preteča modernom klaviru – fortepianu. Program predstavlja dva instrumenta i dva skladatelja iz dva različita razdoblja: Mozarta na fortepianu i Messiaena na modernom klaviru, skladatelja koji je posebno isticao čistoću i jednostavnost Mozartove glazbe koju je nemoguće u potpunosti razumjeti i doživjeti bez poznavanja instrumenta za koji je zamišljena.

Večer suvremenih splitskih skladatelja

uto, 9. I. 24.

U ponedjeljak, 15. siječnja predstavljamo vam prvi koncert u 2024. godini koji nas potiče i poručuje nam: Brinimo se jedni o drugima (Let's Care About Each Other)! Večer je posvećena aktualnim splitskim skladateljima čije će skladbe izvesti ansambl Arthesis koji predstavlja istoimeni projekt skladatelja Mirka Krstičevića.

Božić uz Zoranić

uto, 19. XII. 23.

Tradicionalni koncert "Božić uz Zoranić" održat će se u srijedu, 20. prosinca u 20 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa.

Zadarski komorni orkestar s učenicima Glazbene škole

čet, 14. XII. 23.

Ukoliko ste se zaželjeli toplih i poznatih klasičnih hitova koje će vam učiniti ovo predbožićno vrijeme posebno lijepim, predstavljamo vam koncert suradnje učenika Glazbene škole Blagoje Bersa i Zadarskog komornog orkestra koji će se održati u ponedjeljak, 18. prosinca u Svečanoj dvorani Sveučilišta u 20 sati.

Balet Orašar za kraj Ciklusa Bersa

sri, 13. XII. 23.

Posljednje događanje Ciklusa Bersa, nastalog u suradnji Koncertnog ureda Zadar i Glazbene škole Blagoje Bersa, donosi jedan od najomiljenijih baletnih klasika, temeljen na fantastičnoj bajci E. T. A. Hoffmanna »Orašar i kralj miševa«, koji i danas oduševljava publiku svih generacija. 

Dora, Kajana Pačko i glazbenici Gewandhaus orkestra

pon, 11. XII. 23.

Nakon projekta Providurova Plug-in čiji je glavni motiv i inspiracija bila nezaboravna Dora Pejačević kojoj se ove godine obilježava stota godišnjica smrti, skladateljicu će glazbeno pozdraviti i sjajna hrvatska violončelistica Kajana Pačko uz međunarodne glazbene zvijezde uglednoga orkestra Gewandhaus iz Leipziga. To su francuski violinist Tristan Thery, njegov turski kolega Kivanç Tire i ruski violist Anton Jivaev.

Koncert ansambala Glazbene škole Blagoje Bersa

sri, 6. XII. 23.

Pozivamo nas na koncert ansambala Glazbene škole Blagoje Bersa koji će se održati u petak, 8. prosinca u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 20 sati! Koncert je dio ciklusa Bersa koji je zamišljen kao prilika da se profesori i učenici Škole predstave široj zadarskoj publici i budu inspiracija za nove projekte i suradnje. 

Vibrafon i bubnjevi u Kneževoj; jazz i Moog u Providurovoj palači

čet, 30. XI. 23.

Predstavljamo dva klupska programa za početak prosinca.

Koncert profesora Glazbene škole Blagoje Bersa

pet, 24. XI. 23.

Povodom Dana grada Zadra već tradicionalno se održava koncert profesora Glazbene škole Blagoje Bersa.

115 godina "Zoranića"

uto, 21. XI. 23.

Svečanim koncertom u petak, 24. studenoga 2023. godine, u crkvi sv. Krševana u Zadru, obilježit će se 115 godina rada i djelovanja Hrvatskoga pjevačkoga glazbenoga društva "Zoranić", jednog od najstarijih amaterskih društava u Hrvatskoj. 

Pastorala, mistika i (ne)poznati oblici na koncertu Zadarskog komornog orkestra

sri, 15. XI. 23.

U ponedjeljak, 20. studenog 2023. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru od 20 sati poslušajte spoj pastorale, mistike i (ne)poznatih oblika – na repertoaru su Bersa, Debussy, Končić i Strauss. Dirigent Pavle Zajcev ravnat će Zadarskim komornim orkestrom kojem će se pridružiti i sjajni solisti – Marija Pavlović na klarinetu, Pieter Nuytten na fagotu i Veronika Ćiković na harfi.

Dubrovački simfonijski orkestar, Lovro Merčep i hrvatski skladatelji

pon, 6. XI. 23.

Koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u srijedu, 8. 11. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u 20 sati nastavlja se Dalmatinski ciklus, zajednički projekt Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH kojim se kreira novi program i razmjena gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u navedenim gradovima.

Providurova Plug-in: Dora

čet, 2. XI. 23.

U organizaciji Koncertnog ureda Zadar od 10. do 17. studenog održava se projekt Providurova Plug-in. Riječ je o multidisciplinarnom projektu razvoja publike u kulturi kojim se, u suradnji institucija i udruga, umjetničkih organizacija i pojedinaca ostvaruje inovativna i živa komunikacija s umjetnosti i glazbenom baštinom. Nakon prošlogodišnjeg izdanja posvećenog Davidu Bowieju, ovogodišnja tema je hrvatska skladateljica Dora Pejačević kojoj se upravo ove godine obilježava stota obljetnica smrti.

Autentični tango iz Buenos Airesa i studenti proizašli iz GŠ Bersa

uto, 24. X. 23.

Autentični tango iz Buenos Airesa

Skladatelj i pijanist iz Buenos Airesa Adrián Placenti i bandoneonist iz Španjolske Alejandro Szabo, oboje Argentinci s velikim iskustvom u tangu i koncertima diljem svijeta, upoznali su se svirajući na turneji po Europi 2018. na koju je Adriána pozvao prestižni "Tango Harmony Orchestra" iz Budimpešte a u kojoj je Alejandro već sudjelovao kao bandoneonist. Glazbena veza između njih dvoje bila je trenutna i u tom trenutku rodila se želja da sviraju zajedno kao duo, u "milonguero" stilu, prizivajući duh, plesni impuls i zvuk svojstven Buenos Airesu četrdesetih godina prošloga stoljeća. Nastupit će u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači petak, 3. studenog u 20 sati. Ulaznice su u prodaji na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, te u fizičkoj prodaji počevši od srijede, 1. studenog, od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info-pultu Providurove palače.

Koncertna sezona: The Gentleman u ciklusu Klub

sri, 18. X. 23.

Nakon svečanog otvorenja, Koncertna sezona Zadar nastavlja se ciklusom Klub u kojem u petak, 20. listopada u 20 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače nastupa kantautor, pjevač i multiinstrumentalist Marko Lucijan Hraščanec koji djeluje pod umjetničkim imenom The Gentleman. 

Koncertna sezona 2023./24. - Svečano otvorenje i upis pretplate

pon, 9. X. 23.

Svečani koncert otvorenja sezone na rasporedu je u ponedjeljak, 16. listopada u 20 sati u crkvi sv. Krševana.

Predstavljena zadarska koncertna sezona

pet, 6. X. 23.

Koncertna sezona 2023./2024. u Zadru počinje 16. listopada svečanim koncertom u crkvi sv. Krševana “In memoriam Valter Dešpalj” na kojem nastupa Zadarski komorni orkestar uz violončelisticu Moniku Leskovar i Branimira Pustičkog na violončelu, najavljeno je to danas na konferenciji za medije Koncertnog ureda Zadar na kojoj je ravnateljica Melita Ivković predstavila program.

Improvizacija i meditacija na furlanski način

sri, 27. IX. 23.

Strepitz Open Project u četvrtak, 5. listopada nastupa u Polivalentnoj dvorani Providurove palače

LADO i Jazziana Croatica u Zadru

sri, 13. IX. 23.

Spoj jazza i mitske tradicije za najavu nove Koncertne sezone

Ivana Kuljerić Bilić - nova umjetnička ravnateljica Glazbenih večeri u Sv. Donatu

sri, 6. IX. 23.

Upravno vijeće Glazbenih večeri U Sv. Donatu oprostilo se od umjetničkog ravnatelja Jurice Šoše i odabralo novu umjetničku ravnateljicu.

 

Na sjednici Upravnog vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu koja se održala dana, 5. rujna 2023., članovi u sastavu Dina Bušić, predsjednica; Linda Ivić Bijuklić; Jelka Milošević; Ante Gverić; Ante Ćurković; Melita Ivković; Branko Dukić, odabrali su novo umjetničko vodstvo najstarijeg zadarskog festivala kojemu je osnivač Grad Zadar i zahvalili se na suradnji dosadašnjem umjetničkom ravnatelju.