O ljubavi šapuće vjetar

čet, 14. VII. 22.
21:00
Glazbene večeri u sv. Donatu

O ljubavi šapuće vjetar


Ciklus Suvremenost rane glazbe

La boz galana

Sebastián León, bariton
Chiara Granata, barokna harfa
Edwin García, barokna gitara

 

Pjesme i plesovi alla spagnola
 

Ansambl LA BOZ GALANA osnovali su 2011. u Baselu, Švicarska, pjevači i instrumentalisti iz Brazila, Čilea, Kolumbije i Francuske. Ansambl je posebno posvećen izvođenju renesansnog i baroknog iberskog i latinoameričkog repertoara. Od nedavno je ansambl počeo kombinirati glazbene projekte s istraživanjem veze tih glazbenih stilova s poezijom i književnošću. U nazivu ansambla („galantni glas“) korišten je pravopis 16. i 17. stoljeća; to je izraz koji bi se mogao koristiti u poeziji za opis lijepo otpjevane pjesme ili galantno pročitanog teksta.

Ansambl je dosad nastupao uglavnom u Francuskoj i Švicarskoj (između ostalog na: Concerts du Conservatoire de Nantes, Festival Vochora, Festival du Mont Blanc, Festival de Froville, Les Goûts réunis, i Les Musicales de Redon), te nedavno u Kolumbiji. Njihov prvi album, koji sadrži villancicose i motete španjolskog skladatelja Matíasa Duranga, objavljen je 2015. godine. Dva sljedeća CD-a izdana su 2020. uz izvrsno prihvaćanje kritike. To su "D’Amor mormora il vento" (nakladnik Ramée, nominiran za nagrade ICMA 2021. u kategoriji  barokne vokalne glazbe), sa španjolskim i talijanskim pjesmama i plesovima 17. stoljeća, te «Los ecos de Manzanares» (nakladnik Brilliant Classics), s pjesmama iz pjesmarice Cancionero de la Sablonara

Uz izvedbene aktivnosti La Boz Galana također provodi i kontinuirana muzikološka te filološka istraživanja. Ansambl surađuje s istraživačkom skupinom Aula Música Poética | Digital Música Poética (ASODAT), koja se bavi proučavanjem i izdavanjem glazbe i poezije na španjolskom jeziku iz razdoblja od 15. do 17. stoljeća.

10,62 € / 80,02 kn