Vijesti

64. Glazbene večeri u Sv. Donatu

pon, 8. VII. 24.

GLI INCOGNITI
ČETVRTAK, 11. 07. | 21:00 | CRKVA SV. DONATA | ULAZNICE
Ciklus Suvremenost rane glazbe
Amandine Beyer, umjetničko vodstvo i violina
Alba Roca, violina
Baldomero Barciela, viola da gamba
Francesco Romano, teorba i barokna gitara
Anna Fontana, čembalo


Renomirani ansambl Gli Incogniti osnovala je 2006. godine grupa prijatelja okupljena oko violinistice Amandine Beyer. Ime je dobio po „Accademia degli Incogniti“, umjetničkom i akademskom krugu koji je bio među najaktivnijim i najslobodarskijim u Veneciji 17. stoljeća. Duh ove Akademije doista je ono što danas pokreće ansambl Incogniti: afinitet prema nepoznatom u svim njegovim oblicima, potreba za eksperimentiranjem sa zvukom, istraživanje novog repertoara, ponovno otkrivanje "klasike" i manje poznatih remek-djela.

Ovim programom predstavljaju projekt koji afirmira ostavštinu talijanskog violinskog virtuoza Nicole Matteisa. Taj je napuljski glazbenik svojim muziciranjem i jedinstvenom pojavom u Londonu afirmirao talijanski stil te utjecao i na samoga Purcella.

 

VEDRAN JANJANIN
SUBOTA, 13. 07. | 21:00 | CRKVA SV. KRŠEVANA | ULAZNICE
Vedran Janjanin, klavir


Vedran Janjanin studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Konzervatoriju za glazbu i umjetnost u Beču i Glazbenoj akademiji Ferenc Liszt u Budimpešti, prije nego što je upisao postdiplomski program na londonskoj Kraljevskoj glazbenoj akademiji. Ovaj nagrađivani glazbenik održao je recitale u Italiji, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Mađarskoj i Njemačkoj, kao i Ujedinjenom Kraljevstvu.


Pobjednik je Tribine Darko Lukić, a početkom 2024. nastupio je u londonskoj dvorani Wigmore Hall. Posebno su zapaženi njegovi recitali posvećeni glazbi Aleksandra Skrjabina te zanimljive suradnje s Tamburaškim orkestrom HRT-a i pjevačicom Darijom Auguštan. Na programu koncerta su djela Skrjabina, Chopina, Bacha, Rahmanjinova i Lane Janjanin, koju je zadarska publika imala prilike upoznati u jazz-ciklusu Koncertne sezone.
  

CODA I/TONI STAREŠINIĆ & ANDREJ JAKUŠ
SUBOTA, 13. 07. | 23:00 | POLIVALENTNA DVORANA - PROVIDUROVA PALAČA | ULAZNICE
Toni Starešinić, klavijature
Andrej Jakuš, truba

Ovogodišnji iskorak Glazbenih večeri donosi novost u smislu ispreplitanja raznih vidova umjetnosti i stilske širine, zrcaleći današnji zadarski, hrvatski ali i europski kulturni trenutak, pa će tako nekoliko koncerata imati svoju kasnovečernju Codu i svojevrsni odzvuk istog, a drugačijeg instrumenta. Nakon koncertnog klavira zazvučat će Hammond, Moog i sintesajzer, nakon klasičnih gitara distorzirani Telecaster, a romska tradicionalna pjesma povezat će Španjolsku i Balkan.


Dugogodišnji prijatelji i glazbeni suradnici klavijaturist Toni Starešinić i trubač Andrej Jakuš izvest će program "Morska suita". Toni i Andrej svoju su glazbenu suradnju započeli u bendovima Mangroove i Chui početkom prošlog desetljeća. Chuijev prvi album, objavljen 2012. godine, donio je i skladbu Sea suite koja je ispričala priču o nastanku života pod valovima nemirnog mora i njegovom dolasku na otok. Sedam godina kasnije Toni i Andrej ponovno surađuju na soundtracku albuma Nesreća, koji je Toni skladao za istoimenu dokumentarnu seriju. Povodom epizode koja se bavi brodolomom u Dubrovniku nastala je skladba Morska suita br. 2, a na koncertu zadarskoj Providurovoj palači premijerno će biti izveden i treći stavak, koji će Morsku suitu zaokružiti u glazbenu trilogiju.
  
Ulaznice se kupuju putem stranice kuzd.mojekarte.hr, zatim na info-pultu Providurove palače od utorka do subote od 11 do 13 i od 19 do 21 sat te ispred koncertnog prostora uoči svakog koncerta sat vremena prije početka programa. Ponedjeljkom i nedjeljom ulaznice se prodaju samo na mjestu održavanja koncerta. Popust u visini od 50% po ulaznici ostvaruju umirovljenici, studenti, učenici, osobe s invaliditetom i djeca mlađa od 12 godina. Preuzimanje ulaznica s popustom moguće je ostvariti samo u fizičkoj prodaji na info pultu Providurove palače. Ulaznice je moguće kupiti i na benzinskim postajama Petrol i Crodux (ulaznice kupljene na benzinskim postajama printane su na standardnim POS printerima za ispis računa).