Vijesti

64. Glazbene večeri u Sv. Donatu

sri, 3. VII. 24.

SVEČANO OTVORENJE
NEDJELJA, 07.07. | 21:00 H | FORUM | ULAZ SLOBODAN
Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije
Pavle Zajcev, dirigent
Vedran Kocelj, truba


Glazbene večeri u Sv. Donatu već tradicionalno se otvaraju svečanim koncertom na Forumu, koji je uvijek poseban događaj za Zadar i njegove posjetitelje. Uz Mozartovu uvertiru operi Otmica iz saraja i Haffner-simfoniju, vrhunac večeri je izvedba Pop-koncerta Igora Kuljerića, recentni projekt Simfonijskog orkestra HRT-a i njihovog solo trubača Vedrana Kocelja koji je taj koncert snimio upravo s dirigentom Pavlom Zajcevom i za to osvojio nagradu Porin. Igor Kuljerić pripada zadarskom kulturnom krugu, no njegove inspiracije protežu se od lokalnih, duboko ukorijenjenih glagoljaških odzvuka sve do suvremene izvođačke prakse – rocka, jazza i popa.

 

LA LYRA
PONEDJELJAK, 08. 07. | 21:00 | CRKVA SV. DONATA | ULAZNICE
Ciklus Suvremenost rane glazbe
Pino De Vittorio
, vokal
Fabio Accurso, lutnja, colascione
Domen Maričič, viola da gamba
Massimiliano Dragoni, udaraljke
Bor Zuljan, lutnja, vihuela, chitarrino, umjetničko vodstvo


La Lyra, mitološki arhetip čarolije, utjelovljuje humanistički ideal. To ime nosi ansambl koji okuplja različite projekte, osmišljene i vođene od strane svojevrsnog revolucionara lutnje Bora Zuljana, čiji, originalni i rijetko slušani programi, prožeti improvizacijom, spajaju kreativni pristup s istraživanjem, očaravajući publiku svojom magijom i živahnošću. Njegovo kritičko izdanje Gorzanisove Druge knjige o lutnji objavilo je Slovensko muzikološko društvo, što je rezultiralo nagrađenim CD-om La barca del mio amore s glazbom istog skladatelja, u kojem su sudjelovali La Lyra i talijanski tenor i glumac Pino De Vittorio, koji ima dugu i plodnu karijeru na glazbenom polju, posebice na području stare glazbe i u glazbenoj tradiciji Puglie.

 

UNESCO MUSICA
UTORAK, 09. 07. | 19:00 | KONCERTNA DVORANA BRAĆE BERSA | ULAZ SLOBODAN
Duo Viridian
Sofia De Martis, violina
Matteo Di Bella, klavir


Pobjednici 12. Međunarodnog glazbenog natjecanja Palmanova
Glazbene večeri u Sv. Donatu drugu godinu zaredom održavaju koncert pobjednika uglednog međunarodnog natjecanja u talijanskoj Palmanovi, i to na datum obilježavanja upisa zadarskih bedema na listu svjetske baštine UNESCO-a. Ove godine predstavit će se Duo Viridian, osnovan 2023. u klasi Alessandre Carani, a trenutno djeluje pod vodstvom Franca Calabretta pri Konzervatoriju G. Tartini u Trstu. Ove su godine osvojili apsolutnu prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju "Prospettive Musicali 2024" u Rubanu (Padova), a u Palmanovi su osvojili apsolutnu prvu nagradu u kategoriji komorne glazbe, kao i nagradu publike. Na programu su djela Schuberta, Beethovena i Saint-Saënsa.

 

Ulaznice se kupuju putem stranice kuzd.mojekarte.hr, zatim na info-pultu Providurove palače od utorka do subote od 11 do 13 i od 19 do 21 sat te ispred koncertnog prostora uoči svakog koncerta sat vremena prije početka programa. Ponedjeljkom i nedjeljom ulaznice se prodaju samo na mjestu održavanja koncerta. Popust u visini od 50% po ulaznici ostvaruju umirovljenici, studenti, učenici, osobe s invaliditetom i djeca mlađa od 12 godina. Preuzimanje ulaznica s popustom moguće je ostvariti samo u fizičkoj prodaji na info pultu Providurove palače. Ulaznice je moguće kupiti i na benzinskim postajama Petrol i Crodux (ulaznice kupljene na benzinskim postajama printane su na standardnim POS printerima za ispis računa).


Ulaz na Svečano otvorenje i koncert UNESCO Musica je slobodan.