Vijesti

Stefan Milenković uz Zadarski komorni orkestar

pet, 24. V. 24.

Poslastica za kraj pretplatničkog ciklusa sezone Koncertnog ureda Zadar! Jedan od najboljih svjetskih violinista Stefan Milenković uz Zadarski komorni orkestar izvest će svoj zapažen projekt Carmina Burana skladatelja Carla Orffa u aranžmanu Ane Krstajić, koji uključuje i djela G. Gershwina, A. Piazzolle i grupe Queen. Koncert se održava u ponedjeljak, 3. lipnja u crkvi sv. Nikole u 20 sati. Ulaznice su dostupne u fizičkoj prodaji isključivo 29. i 31. svibnja od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info-pultu Providurove palače.


Stefan Milenković rođen je 1977. u Beogradu, u obitelji klasičnih glazbenika. Prvi nastup imao je s tri godine, a s orkestrom kad mu je bilo šest. Najmlađi je student koji je ikad diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu – imao je samo 19 godina – a profesionalni studijski program završio je na prestižnoj školi Julliard u New Yorku. Svirao je, među ostalim, za Ronalda Reagana, Mihaila Gorbačova i Papu Ivana Pavla II; surađivao s dirigentima kao što su Sir Neville Marriner, Lorin Maazel i Vladimir Fedoseyev.


Osim brojnih koncerata klasične glazbe, nastupao je s rock grupom Gorillaz, a ima i pet nominacija za prestižnu nagradu Grammy. Posvećen i pedagoškom radu, predavao je na Juilliardu kao asistent Itzhaka Perlmana, što je vodilo ponudi za profesuru na Sveučilištu Illinois, gdje je Milenković predavao od 2006. do 2021. godine. Od jeseni 2021. godine predaje na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, a prihvatio je i ulogu umjetničkog direktora nove koncertne dvorane u istome gradu.