Vijesti

Eklektični jazz gitarista Filipa Pavića

čet, 2. V. 24.

U sklopu ciklusa Klub zadarske koncertne sezone, u četvrtak, 9. svibnja nastupit će Filip Pavić Quartet. Koncert će se održati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače s početkom u 20 sati.


Filip Pavić Quartet izvodi Pavićevu autorsku glazbu s hvaljenih albuma Terra Incognita (2019.) i Labyrinth Songs (2022.). Pavićeva glazba pod utjecajem je raznih stilova, no uz tradiciju američkog i europskog jazza, najviše se ističu utjecaji klasične glazbe, world-musica, alternativnog rocka te glazbe mediteranskog podneblja. Pored Pavića, članovi sastava su istaknuti predstavnici hrvatske jazz scene – Petar Ćulibrk (klavir), Zvonimir Šestak (kontrabas) i Borko Rupena (bubnjevi).


Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, te u fizičkoj prodaji od utorka, 7. svibnja, od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info-pultu Providurove palače.


Filip Pavić (Zagreb, 1991.) završio je master studij jazz gitare u Grazu 2019. godine, istodobno postavši sve traženiji na hrvatskoj glazbenoj sceni, pa tako, osim s vrhunskim jazz glazbenicima, redovito surađuje i s glazbenicima drugih žanrova (Lucija Ćustić - Luce, Nina Romić, J. R. August...).


Krajem 2018. godine Filip je ostvario dvije značajne suradnje s Jazz orkestrom HRT-a, prvo kao solist na koncertu "New Generation" u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a onda u sklopu povijesnog Jumbo Big Banda, sastavljenog od slovenskog, srpskog i hrvatskog jazz orkestra, na Novosadskom jazz festivalu.


Filip je trostruki dobitnik nagrade Status, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija – 2019. godine za Mladu nadu jazz glazbe te 2020. i 2023. godine za najboljeg jazz gitarista.


Godine 2019. Croatia Records objavila je njegov prvi samostalni autorski album "Terra Incognita", s posebnim gostom Matijom Dedićem, koji je izazvao izvrsne reakcije publike, struke i kritike, pa je uvršten i na nekoliko ljestvica najboljih albuma godine. Njegov drugi autorski album “Labyrinth Songs” iz 2022. godine, čak i više nego debitantski album, izazvao je izvrsne reakcije javnosti, a cijenjeni glazbeni kritičar Zlatko Gall prozvao ga je najboljim jazz albumom godine. Pored toga, brojni drugi glazbeni kritičari i novinari uvrstili su ga na svoje top liste najboljih albuma godine, a Pavić je nominiran i za prestižne glazbene nagrade Porin i Rock&Off.