Vijesti

Providurova Plug-in: Dora

čet, 2. XI. 23.

U organizaciji Koncertnog ureda Zadar od 10. do 17. studenog održava se projekt Providurova Plug-in. Riječ je o multidisciplinarnom projektu razvoja publike u kulturi kojim se, u suradnji institucija i udruga, umjetničkih organizacija i pojedinaca ostvaruje inovativna i živa komunikacija s umjetnosti i glazbenom baštinom. Nakon prošlogodišnjeg izdanja posvećenog Davidu Bowieju, ovogodišnja tema je hrvatska skladateljica Dora Pejačević kojoj se upravo ove godine obilježava stota obljetnica smrti.

 

Providurova Plug-in: Dora obuhvaća više aktivnosti, od kojih je već u tijeku stručna radionica Rekonstrukcija scenskog kostima prema fotografiji Dore Pejačević vezane uz temu odijevanja i mode u doba Dore Pejačević pod vodstvom dr. art. Marije Šarić Ban (Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel) u kojoj sudjeluju učenice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna uz mentoricu Sandru Bačić. Radionica se bazira na analizi povijesnog razdoblja secesije, tzv. La Belle Époque, života i rada te odijevanja Dore Pejačević s naglaskom na njen scenski kostim koji će se predstaviti u sklopu završne večeri u koreografiji Noemi Pinto. Učenice će na osnovu istraživanja i fotografija osmisliti i predstaviti modne ideje izražene crtežima i modnom ilustracijom. Radovi će biti predstavljeni izložbom u prostoru atrija Providurove palače 17. studenog u 19 sati. Učenici Prirodoslovno-grafičke škole Zadar dokumentirati će sve faze projekta, a učenici Obrtničke škole Gojka Matuline brinut će o frizuri i šminki u sklopu završne izvedbe.

 

Austrijska knjižnica Dr. Alois Mock i Odjel za germanistiku Sveučilišta u Zadru organiziraju Žensku šetnju po Zadru koja kreće 10. studenog u 15 sati ispred Sveučilišta u Zadru (Stari kampus - Obala Kralja Petra Krešimira IV. br. 2). Urbane ženske šetnje vraćaju glas ženama koje su sudjelovale u stvaranju povijesti nekog grada, a da pritom nisu dobile bistu, spomen ploču, pa čak niti usmenu predaju. Ženske priče zaživjele su u Zadru kroz ideju Eveline Thalmann, koja je, radeći kao lektorica na Odjelu za germanistiku Sveučilišta u Zadru, osmislila ovaj projekt zajedno sa svojim studenticama. U okviru projekta Providurova Plug-in: Dora, zainteresirani će na različitim gradskim lokacijama važnim za zadarsku žensku povijest saznati kakav je trag na generacije naših sugrađana ostavila Nives Šimatović Predovan, koja je veza između Asje Kisić i Zadra, tko su Čika i Vekenega, zašto je zaboravljena slikarica Zoe Borelli Vranski te kako su dvije djevojke iz Zadra postale osnivačice najuspješnije zadružne pivovare u Europi. 

 

Dora ReMixed naziv je kreativne radionice DJ mixa inspiriranog Dorom Pejačević koji se održava 11. studenog od 11 do 16 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Pod vodstvom Nine Maštruko polaznici/ce radionice kreirat će miks koji će se tematski sastojati od raznih pjesama, skladbi i zvukova na koje ih asocira Dorina glazba i životna priča. Cilj radionice je pokazati kakvu strukturu, narativ, logiku ili emociju može imati glazbeni kolaž, kako se tehnike DJ-inga mogu koristiti za kreativnu ekspresiju izvan klupskog konteksta te kako se klasična glazba može povezati sa suvremenim žanrovima na neočekivane načine. Radionica je namijenjena onima koje zanima DJ-ing, uređivanje radijskih emisija, audio produkcija, sviranje i stvaranje glazbe ili jednostavno zaljubljenicima/cama u glazbu koji žele naučiti nešto novo. Tehničko predznanje nije potrebno s obzirom da je fokus radionice na kreativnoj strani DJ-inga. Sudjelovanje je besplatno, a prijave se zaprimaju putem linka: forms.office.com/e/hTgwE3y4Cj.

 

Pod vodstvom likovne umjetnice Albe Miočev na unutarnjem zidu Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole izradit će se mural s temom Dore Pejačević / Život cvijeća. Učenice će pri izradi murala biti slobodne izraziti svoje ideje i integrirati ih u mural, a usvojit će i nova znanja i vještine. Korištenje umjetnosti kao sredstva za poticanje društvenih promjena osnova je kreativnog aktivizma koji se promiče kroz sam projekt, koji će ujedno ukazati na klimatsku krizu, doprinijeti podizanju ekološke svijesti, društvene i ekološke odgovornosti. Svečanost predstavljanja murala održat će se 14. studenog u 19 sati, a u program je uključen i nastup učenika Glazbene škole Blagoje Bersa s izvedbama djela Dore Pejačević.

 

Dora Pejačević kao čitateljica: Praksa čitanja kao oblik samoobrazovanja predavanje je dr. sc. Dinka Župana koje spaja čitanje i glazbu, žensku emancipaciju i obrazovanje, kroz uzbudljivu povijesnu priču. Rekonstruirajući dnevnik čitanja Dore Pejačević, dr. sc. Župan je ovu vrsnu skladateljicu predstavio i kao vrhunsku čitateljicu, odnosno intelektualku na koju su utjecale ideje onovremenih filozofa kao što su bili Friedrich Nietzsche, Arthur Schopenhauer, Søren Kierkegaard, ali i priznatih književnih imena poput Oscara Wildea, Henrika Ibsena, F. M. Dostojevskog, Thomasa Manna, R. M. Rilkea te njemačkog književnika Karla Krausa. Dora Pejačević nije uglazbljivala pjesme hrvatskih pjesnika nego uglavnom njemačkih i austrijskih, a obrazovanje je stekla u obiteljskom dvorcu u Našicama, kako je i priličilo djeci koja su dolazila iz tadašnjih visokih slojeva društva. Svoje je spoznaje iz područja književnosti, filozofije, i drugih znanosti širila čitanjem, odnosno lektirom, što nam govori o važnosti čitanja u procesu samoobrazovanja. Program se odvija u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar, 16. studenog u 18:30 u Ogranku Grad u Providurovoj palači uz slobodan ulaz.

 

Glazbena radionica grafičke partiture namijenjena je glazbenicima (uključujući i pjevače) različitog stupnja obrazovanja i bavljenja glazbom. Znanje nota nije potrebno, ali je uvjet razumijevanje dinamike, motorike i osnova ritmike. Grafička partitura podrazumijeva korištenje vizualnih simbola izvan područja tradicionalnog notnog zapisa, čime se postiže kompleksna forma i aranžman, tako što se definiraju brojni glazbeni parametri, a izvođačima ostaje na slobodu odabrati koju notu odsvirati i u kojem trenutku. Rezultat je spontana i uvjerljiva glazbena interpretacija koja briše granice između notacije i improvizacije. Voditelj radionice je skladatelj, teoretičar, inovator, improvizator i pedagog Zoran Šćekić, a termini radionica su 15. i 16. studenog od 16:30 do 18:30. Polaznici radionice nastupit će 17. studenog u 19 sati u Providurovoj palači. Sudjelovanje je besplatno, a prijave se također zaprimaju putem linka forms.office.com/e/FEh44BdxpW.

 

Završna večer projekta Providurova Plug-in: Dora održava se 17. studenog od 19 sati u Providurovoj palači uz slobodan ulaz. Započet će u Atriju, otvorenjem izložbe Rekonstrukcija scenskog kostima prema fotografiji Dore Pejačević vezane uz temu odijevanja i mode u doba Dore Pejačević na kojoj će biti prezentirani rezultati istoimene radionice. Potom u Polivalentnoj dvorani kreće program u kojem će sudjelovati Nika Radetić iz Drame plus, polaznici Glazbene radionice grafičke partiture uz mentora Zorana Šćekića, kao i bubnjarica Bruna Matić, koja će, uz solistički nastup na bubnjevima, publici otkriti kako izgleda život glazbenice i zašto se mladi ljudi trebaju odlučiti na umjetnički poziv. Nakon toga slijedi projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma DORA - Bijeg u glazbu, koji kroz povijesne i glazbene elemente te elemente filma ceste i odrastanja, prikazuje život ove jedinstvene hrvatske umjetnice. Film donosi i stavke i ulomke glazbenih djela Dore Pejačević, koja ni danas, stotinu godina nakon skladateljičine smrti nisu izgubila čar i živost, u emotivnoj interpretaciji pijanistice Kyre Steckeweh, violinista Andreja Bielowa i Gewandhaus orkestra iz Leipziga pod ravnanjem dirigenta Andrisa Nelsonsa. Partner u programu je Centar nezavisne kulture / Kino zona. 

 

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr. S nestrpljenjem vas očekujemo na svim programima!