Vijesti

Koncertna sezona 2023./24. - Svečano otvorenje i upis pretplate

pon, 9. X. 23.

U tijeku je upis pretplate za Koncertnu sezonu 2023./24. U ponudi su dva pretplatnička paketa vrhunskih koncerata po povoljnijim cijenama, koji se mogu kupiti putem interneta na adresi kuzd.mojekarte.hr, te na info-pultu II Palače, Trg Petra Zoranića 1, radnim danom od 9 do 14 sati. Više detalja o programu nalazi se na adresi: www.kuzd.hr/hr/events/2/707/.

 

Svečani koncert otvorenja sezone na rasporedu je u ponedjeljak, 16. listopada u 20 sati u crkvi sv. Krševana. Na programu In memoriam Valter Dešpalj nastupa Zadarski komorni orkestar uz dvoje violončelista: Moniku Leskovar, koja je ujedno i umjetnička voditeljica, i Branimira Pustičkog. Izvest će se Talijanska serenada Huga Wolfa, Haydnov Koncert za violončelo i orkestar br. 1 u C-duru, Vivaldijev Koncert za dva violončela i gudače u g-molu, RV 531, skladba Violoncelles, vibrez Giovannija Sollime i Griegova Holberg-suita.

 

Violončelistica Monika Leskovar (Kreutztal, Njemačka, 1981.) skrenula je na sebe pozornost javnosti 1995. godine, kad je u trinaestoj godini postala najmlađom pobjednicom Međunarodnoga natjecanja Čajkovski u Japanu. Najprije polaznica Glazbenoga učilišta Elly Bašić u Zagrebu, kod prof. Dobrile Berković Magdalenić, zatim učenica Valtera Dešpalja, diplomirala je i završila poslijediplomski studij na Glazbenoj akademiji Hanns Eisler u Berlinu, u razredu prof. Davida Geringasa, gdje je 2006. preuzela mjesto njegova asistenta. Pobjednica je mnogih međunarodnih natjecanja; koncertirala je u Japanu, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Australiji te na Novom Zelandu. Kao solistica nastupala je s orkestrima kao što su Simfonijski orkestar Bavarskoga radija, Moskovska, Sendajska i Slovenska filharmonija, Sanktpeterburški simfonijski orkestar, Zagrebačka i Essenska filharmonija, Praški i Litavski komorni orkestar, Kremerata Baltica i Zagrebački solisti te s dirigentima poput Valerija Gergijeva, Thomasa Hengelbrocka, Krzysztofa Pendereckog i mnogih drugih. Održava brojne recitale i redovito nastupa na festivalima komorne glazbe po cijelom svijetu. Ostvarila je uspješnu suradnju s brojnim istaknutim glazbenicima (Giovanni Sollima, Ivana Švarc Grenda, Boris Berezovsky, Sofia Gubaidulina, Jurij Bašmet, Julian Rachlin, Stefan Milenković, Mischa Maiski, Itamar Golan, Gidon Kremer, Mario Brunello, Patti Smith, Janine Jansen i dr.). Svira na violončelu napuljskoga majstora Vincenza Postiglionea iz godine 1884., koje je dobila na upotrebu od grada Zagreba i Zagrebačke filharmonije.

 

Violončelist Branimir Pustički (Zagreb, 1981.) diplomirao je u klasi Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Reinharda Latzka u Beču i Jakoba Kullberga u Stavangeru (Norveška). Laureat je mnogih domaćih i inozemnih natjecanja i nagrada. Solistički nastupa uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski barokni ansambl, Ukrajinsku državnu filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar Human Rights i Zadarski komorni orkestar. Redovito sudjeluje na relevantnim festivalima i pozornicama u Hrvatskoj (Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Muzički biennale Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog itd.), a za glazbeni arhiv HRT-a snimio je djela za violončelo i orkestar hrvatskih skladatelja (J. Tkalčića, M. Ruždjaka, M. Kelemena i K. Seletkovića). Uz stalne komorne sastave (Trio 1887 i Gudački trio Pustički), često nastupa s istaknutim umjetnicima na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. Vođa je dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a, a u istom svojstvu surađuje s Kopenhaškom filharmonijom, Zadarskim komornim orkestrom i Orkestrom Human Rights. Od 2019. djeluje kao docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te nastupa kao predavač na majstorskim tečajevima na Braču (Pučišća), Dorinim ljetima u Našicama, seminaru Polstjärnepriset u švedskom Vänesborgu i na Sveučilištu u Stavangeru u Norveškoj.