Vijesti

Predstavljena zadarska koncertna sezona

pet, 6. X. 23.

Koncertna sezona 2023./2024. u Zadru počinje 16. listopada svečanim koncertom u crkvi sv. Krševana “In memoriam Valter Dešpalj” na kojem nastupa Zadarski komorni orkestar uz violončelisticu Moniku Leskovar i Branimira Pustičkog na violončelu, najavljeno je to danas na konferenciji za medije Koncertnog ureda Zadar na kojoj je ravnateljica Melita Ivković predstavila program.

 

– To neće biti jedini koncert posvećen Dešpalju – u travnju je na rasporedu koncert Hommage à Cellomania kojim će 12 violončelista iz Hrvatske i inozemstva, na čelu s Kajanom Pačko, izvesti program u čast svojem profesoru. U Ciklusu Pretplata tu je i koncert ansambla Arthesis s glazbom suvremenih splitskih skladatelja; glazbenici uglednog orkestra Gewandhaus iz Leipziga izvode Doru Pejačević; Terezija Cukrov prezentirat će glazbu Mozarta na fortepianu (replici povijesnog instrumenta iz tog vremena) i Messiaena na klaviru, kazala je Ivković.

 

Također je naglasila kako je zadarska koncertna sezona promišljena strukturirano s naglaskom na kvalitetne i profilirane koncertne programe visoke umjetničke kvalitete klasične glazbe svih stilskih razdoblja kao i jazz improvizacijske glazbe, potom izvedbama hrvatske glazbe povijesnih i suvremenih skladatelja, suradnji s obrazovnim ustanovama (kroz pomno osmišljene cikluse za djecu i mlade, multidisciplinarne projekte, posebne popuste na ulaznice) te promociji umjetničke glazbe i stvaranje kulturnih navika.

 

– U ponudi su dva pretplatnička paketa: Ciklus Pretplata koji obuhvaća devet koncerata, kao i Ciklus Zadarskog komornog orkestra sa šest koncerata. Oni se mogu kupiti putem interneta na adresi www.kuzd.hr kao i na info-pultu Providurove palače radnim danom od 9 do 14 sati, saznajemo od Ivković.

 

Između ostalog, istaknula je kako se Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije vraća u Providurovu palaču s autorskim programom trubača Davora Križića “Insite” koji je osvojio ovogodišnje Porine u sve tri kategorije jazz glazbe – najbolji album, najbolja skladba i najbolja izvedba.

 

– Jedan od vodećih hrvatskih umjetnika na trubi, solo trubač u Simfonijskom orkestru HRT-a Vedran Kocelj uz pijanista Krešimira Starčevića izvest će program hrvatske glazbe za trubu i klavir, dok će nas Antiphonus i Petrit Çeku programom Romancero Gitano, pod umjetničkom palicom maestra Tomislava Fačinija, provesti snovitim stranputicama u kojima odzvanjaju kastanjete, njište konji i teku rijeke, uz bisere renesanse, romantizma i suvremene glazbe, kazala je.

 

Što sve zadarska koncertna publika može očekivati u sklopu Ciklusa Bersa, koji donosi četiri koncerta, predstavila je ravnateljica Glazbene škole Blagoja Berse, Branka Višić Karavida. Prvi koncert je onaj studenata proizašlih iz Škole i to 4. studenog u Koncertnoj dvorani braće Bersa.

 

– S veseljem najavljujem da ove godine imamo čak 17 studenata na glazbenim akademijama od kojih će nastupiti njih 16, a također s ponosom ističem da ove godine imamo sedam upisanih studenata na muzičke akademije tako da će na tom koncertu biti dosta izvođača! Drugi koncert je već tradicionalni koncert profesora u čast Dana grada Zadra 22. studenog u Svečanoj dvorani Sveučilišta, nastupit će 17 nastavnika kao solisti ili u različitim komornim sastavima, a tu je i naš vokalni ansambl BB. Dalje, 8. prosinca koncert naših ansambala: tu su Zbor Bersići i mješoviti zbor škole, gudački, puhački i gitaristički orkestar, ansambl malih violinista i komorni sastavi u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Na koncu i Plesni odjel Glazbene škole ima svoj termin 15. prosinca u HNK Zadar kada će izvesti balet “Orašar”, prigodan za predbožićno vrijeme. Prošle godine smo također izvodili “Orašara” uz veliki interes publike koji očekujemo i ove godine. Svi koncerti počinju u 20 sati, osim “Orašara” koji je u 19 sati, najavila je Višić Karavida.

 

Ciklus Zadarskog komornog orkestra najavila je Linda Ivić Bijuklić, predsjednica udruge Zadarski komorni orkestar, a cikluse koncerta osmislio je šef-dirigent Ivan Repušić. U studenome će, točnije 20. studenog, u Svečanoj dvorani Sveučilišta, pod ravnanjem Pavla Zajceva, kao solisti nastupiti klarinetistica Marija Pavlović, fagotist Pieter Nuytten i harfistica Mirjam Lučev Debanić. U prosincu se, drugu godinu zaredom, održava koncert s učenicima zadarskih glazbenih škola i zadarskim studentima muzičkih akademija, a pod ravnanjem Ivana Repušića i Branke Višić Karavida.

 

Sljedeći koncert je 19. veljače, također u Svečanoj dvorani, pod ravnanjem Ede Mičića i uz soliste Brunu Vlaheka na glasoviru (u praizvedbi njegove skladbe) i Martina Marijanovića na braču.

 

– Za ovaj je koncert Bruno Vlahek skladao Koncert za brač i orkestar, naime, Martin Marijanović svira brač i to je jedan kuriozitet i to je praizvedba i prvi put ćemo je čuti u Zadru i veselimo se tome, a istaknula bih i da izvodimo djelo Felixa Weingartnera, austrijskog skladatelja koji je rođen u ondašnjoj monarhiji, odnosno u Zadru gdje su mu roditelji bili diplomati pa je i on na neki način vezan za Zadar, kazala je Ivić Bijuklić.

 

U travnju nas očekuju dvije praizvedbe: Ivana Josipa Skendera (ujedno i gostujućeg dirigenta), te Gordana Tudora, uz soliste Branimira Pustičkog (violončelo) i Boštjana Lipovšeka (rog). Zadarskom komornom orkestru u lipnju pripada čast zatvaranja koncertne sezone sa Stefanom Milenkovićem u ulozi solista i umjetničkog voditelja, kojom prigodom će se izvesti Orffova Carmina burana u preradi za gudački orkestar.

 

Ostale cikluse u sklopu koncertne sezone najavila je Ivković:

 

– Ciklus Djeca i mladi obuhvaća više aktivnosti od kojih se ističe Providurova Plug-in, multidisciplinarni projekt koji obuhvaća suradnju s brojnim obrazovnim ustanovama. Nakon prošlogodišnjeg projekta posvećenom Davidu Bowieju, ovogodišnja tema je Dora Pejačević. U projektu sudjeluju Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Glazbena škola Blagoje Bersa Zadar, Prirodoslovno-grafička škola Zadar, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Obrtnička škola Gojka Matuline Zadar, a od događanja možemo najaviti: koncert učenika GŠ Blagoje Bersa, radionicu “Interpretacija i realizacija povijesne odjevne forme na temelju fotografije Dore Pejačević” pod vodstvom Marija Šarić-Ban iz Narodnog muzeja Zadar, Žensku šetnju pod vodstvom Eveline Thalmann, izradu murala u prostoru Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar pod vodstvom Albe Miočev, predavanje dr. sc. Dinka Župana s Hrvatskog instituta za povijest “Dora Pejačević kao čitateljica: Praksa čitanja kao oblik samoobrazovanja”, radionicu “Grafička partitura – od ideje do izvedbe” pod vodstvom skladatelja Zorana Šćekića, prezentaciju i koncert Brune Matić, zagrebačke jazz bubnjarice kao i DJ radionicu Nine Maštruko koja redovito surađuje s Koncertnim uredom Zadar u programu za mlade.

 

Spomenula je i Ciklus Klub, namijenjen ljubiteljima suvremene glazbe s naglaskom na jazz i improvizacijsku glazbu. Ovaj program im je od 2017. godine do danas donio brojnu i izuzetno šaroliku publiku u Kneževu i Providurovu palaču. 2024. godini ciklus Klub donosi istaknute projekte s vrlo žive i aktivne hrvatske jazz scene, s naglaskom na autorsku glazbu.

 

– 20. listopada nam dolazi The Gentleman, iznimni kantautor Marko Lucijan Hrašćanec koji će u Zadru predstaviti svoj album “Hide and Seek”, prema riječima kritike “žanrovski difuzan, a kvalitativno fokusiran, prijemčiv, a opet album za posebne prigode, koji traži mnogo od slušatelja kojemu za uzvrat daje mnogo, mnogo više”. Prosinac je rezerviran za splitsku jazz scenu, kada nam dolazi gitarist Goran Cetinić-Koća i kontrabasist Piero Malkoč.

 

Osim toga, Koncertni ured Zadar prepoznaje djelovanje umjetničkih društava, organizacija i udruga koje su važan čimbenik gradskog kulturnog života i s njima definira različite oblike suradnje kroz ustupanje prostora, organizaciju i produkciju koncerata.

 

– U tom smislu se već duže surađujemo sa Zadarskim komornim orkestrom (koji ima vlastiti ciklus), te sa Hrvatskim pjevačkim glazbenim društvom Zoranić, Mješovitim pjevačkim društvom Condura Croatica, Gradskom glazbom Zadar i ostalim glazbenicima koji su rođenjem ili djelovanjem vezani za Zadar, a od prošle sezone to se objedinjuje u Zadarski ciklus, predstavila je danas ravnateljica Ivković.