Vijesti

Objavljen program 62. Glazbenih večeri u Sv. Donatu

sri, 25. V. 22.

62. izdanje odlukom Vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu, održava se u sjećanje na nedavno preminuloga dirigenta, skladatelja i začetnika festivala, Pavla Dešpalja.

Petar Pan u koprodukciji Glazbenih večeri i zadarskog Kazališta lutaka


Jedinstvena, velika i ujedno zahtjevna produkcija otvaranja ovogodišnjih Večeri donosi glazbeno-scensko djelo hrvatskog skladatelja Bruna Bjelinskog, Petar Pan. Na Forumu 6. srpnja u 21 sat, u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog, ovaj balet izvest će u adaptaciji za lutkarski ansambl, glumci Kazališta lutaka Zadar u režiji Roberta Boškovića, uz sudjelovanje Plesnog odjela GŠ B. Bersa Zadar te suradnju Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Ovom izvedbom obilježit će se 30 godina smrti jednog od najvećih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, Bruna Bjelinskog te također 30 godina smrti doajena zadarske lutkarske scene, Branka Stojakovića. Svečanost otvorenja treću godinu za redom prenosit će Hrvatska radiotelevizija.


Suvremenost rane glazbe donosi svjetsku premijeru Hekube


Odmah nakon otvaranja slijedi ciklus Suvremenost rane glazbe koji donosi četiri izuzetna glazbena doživljaja, među kojima valja istaknuti svjetsku premijeru glazbene predstave Hekuba. U njoj će se u izvedbi u izvedbi ansambala Dialogos pod vodstvom Katarine Livljanić i Kantaduri pod vodstvom Joška Ćalete, u režiji Sande Hržić, svevremenska snaga grčkog mita susresti s venecijanskom renesansnom finoćom i hrapavom silinom Dalmacije na pragu Otomanskoga carstva. Umjetnička ravnateljica ciklusa Katarina Livljanić za zadarsku publiku odabrala je i gostovanja lutnjista Bora Žuljana, ansambla La boz galana i tenora i bas violista Francisca Mañalicha.


Zadarski i svjetski skladatelji 19. stoljeća uz ZKO, Simovića i kvartet Papndopulo


Napuštajući svijet rane glazbe Večeri će se zaustaviti u 19. stoljeću i to na repertoaru zadarskih skladatelja. Umjetnički ravnatelj Jurica Šoša, potaknuo je tako članove Kvarteta Papandopulo da za četiri saksofona obrade zaboravljene skladbe zadarskih autora, a sve u cilju podizanja svijesti o zadarskom glazbenom blagu tog razdoblja čija je popularizacija u glazbenoj i široj javnosti, tek pred nama. A osim zadarskih skladatelja koncertnim prostorima festivala, publika će imati prilike slušati i svjetski repertoar 19. stoljeća. Tako će Zadarski komorni orkestar uz Romana Simovića, izuzetnog solista koji već osam godina za redom dolazi u Zadar i oduševljava svirkom Stradivariju, izvesti Koncert za violinu i orkestar Jeana Sibeliusa. Ujedno će i zaključiti ciklus izvedbi Brahmsovih simfonija izvedbom posljednje, Četvrte.

Komorni biseri u izvedbi mladih Zadrana i koncertnog majstora ZKO-a, Marca Grazianija

Komorni koncerti donose nadalje djela Bacha i njegovih Šest sonata i partita za violinu solo u izvedbi Marca Grazianija te komorna djela Bruna Bjelinskoga u izvedbi mladih zadarskih glazbenika za koje su glazbene pozornice Glazbenih večeri u Sv. Donatu već desetljećima uvijek spremne. Nastupit će tako Adrian Valčić, Silvija Magdalena Šimić, Antonija Šoša, Ivana Štorić, Marta Hut, Luka Šindija i Ana Lakić.

Cjelokupni program i informacije o Večerima potražite na:
https://donat-festival.com/hr/#program