Vijesti

Koncert u katedrali i radionica za zborske pjevače

čet, 5. V. 22.

Violina i orgulje u katedraliNakon serije koncerata povodom otvorenja II palače, program koncertne sezone seli u katedralu sv. Stošije gdje 10. 5. u 20 sati nastupaju Goran Končar i Edmund Andler-Borić.

Na programu su djela Händela, Bacha, Šostakoviča, Widora, Beethovena, Stamma i Vitalija, te djelo hrvatskoga suvremenog skladatelja Brune Vlaheka (1986.) posvećeno Goranu Končaru i Edmundu Andleru-Boriću. Ulaz je slobodan.

Goran Končar jedan je od najistaknutijih hrvatskih violinista. Studirao je u Zagrebu, usavršavao se u Moskvi, Ženevi i Londonu, gdje je bio asistent 1981. – 1983. na uglednoj Školi za glazbu Guildhall. Od 1988. profesor je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Bio je koncertni majstor Kraljevske filharmonije u Londonu, Simfonijskoga orkestra HRT-a i Zagrebačke filharmonije. Od 1987. do 2012. vodio je Zagrebački kvartet. Dobitnik je niza nagrada, među kojima i državne Nagrade Vladimir Nazor, za najbolja umjetnička ostvarenja.

Edmund Andler-Borić odrastao je u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir i orgulje koje je i magistrirao. Veoma aktivan kao koncertant, ističe se i kao uspješan organizator: umjetnički je voditelj festivala Orgulje zagrebačke katedrale, AdventFesta u katedrali, jedanaest je godina bio ravnatelj međunarodnoga orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u Sisku i tri godine festivala ZRIN. Od 2020. umjetnički je ravnatelj Prandau festivala u Donjem Miholjcu i Orguljaškog festivala u Banjoj Luci. Prvi solistički nosač zvuka objavio je 2009. te za njega dobio diskografsku nagradu Porin. Kao solist nastupio je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem te Simfonijskim orkestrom Mostar. Godine 2015. dobio je Diplomu „Milka Trnina“ Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika DGU-a za promicanje orguljske umjetnosti.

 

Radionica za zborske pjevače


U suradnji Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva Zoranić i Koncertnog ureda Zadar organizira se radionica Intonacija u vokalnoj praksi, koja će se održati u petak, 13. svibnja 2022. u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači. Radionica je namijenjena zborskim pjevačima i otvorena je za sve zainteresirane sudionike. Prijaviti se može do 12. svibnja na mail silvija.romic@gmail.com.

Predavačica i voditeljica radionice je akademska glazbenica i dirigentica Jasenka Ostojić, redovita profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Vodi Zbor i Komorni zbor Muzičke akademije s kojima ostvaruje zapažene operne i vokalno-instrumentalne projekte te suradnje s eminentnim umjetnicima današnjice (M. Horvat, V. Gergijev, R. Muti itd). Predavač je i voditelj seminara i stručnih usavršavanja, te gost predavač na sveučilištima u SAD-u, Poljskoj, Austriji, Sloveniji i Srbiji. Od akademske 2018./2019. godine profesor je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu gdje predaje dirigiranje i srodne stručne predmete. Umjetnička je ravnateljica World Choir Festival on Musical u Solunu.