Vijesti

Dvije palače – glazbeni program otvorenja

pet, 8. IV. 22.

Na dan otvorenja, u srijedu, 20. 4. u 21:30 na Trgu Petra Zoranića nastupaju Alejuandro Buendija i Sinovi, projekt Saše Antića iz TBF-a, čiji je album osvojio nagrade Porin i Rock&Off u kategoriji najboljeg albuma hip-hop glazbe. Očekuje nasvrhunska lirika, puno crnog humora, raspon od rapa preko popa i šansone do rocka. Uz njih nastupa Banana zvuk, splitski duo koji čine glazbenici, producenti, DJ-i i MC-ji Luka (TBF) i Yuri (ST!llness). Bave se istraživanjem i promoviranjem ritmova od reggaea, hip-hopa, dancehalla, junglea do različitih mashupova.

 

U četvrtak, 21. 4. u 20 sati publika će moći čuti prvi koncert u novoj, Polivalentnoj dvorani u Providurovoj palači. Natupa Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom dirigenta Mirona Hausera, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, koji se svojim kontinuiranim sedamdesetogodišnjim djelovanjem svrstava među najdugovječnije big bandove na svijetu. U goste im dolazi Victor Goines, američki saksofonist, klarinetist i skladatelj, član čuvenog Wynton Marsalis Septeta. Impresivan je popis glazbenika s kojima je Goines surađivao: među njima su Ray Charles, Bob Dylan, Dizzy Gillespie, Lenny Kravitz, Diana Ross i Stevie Wonder!

 

I petak, 22. 4. je u znaku jazza: nakon izvrsnog koncerta prošle godine, u Zadar se vraća Elvis Stanić Group, sastav jednog od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivanijeg jazz skladatelja srednje generacije, ovaj put s posve novim programom. Riječ je o koncertnoj promociji novog albuma Insomnia koji predstavlja odmak od dosadašnjeg zvuka i iskorak u nova žanrovska područja jazz glazbe. Koncert je na rasporedu u 20 sati u Polivalentnoj dvorani.

 

Zadarski komorni orkestar osnovan je 1961. godine vođen vizionarskim duhom Pavla Dešpalja. Danas je orkestar je izrastao u jedan od najboljih u regiji, u koji s velikim žarom i zadovoljstvom dolaze svirati sjajni glazbenici ne samo iz Hrvatske, nego i iz drugih dijelova Europe. U spomen na svog nedavno preminulog osnivača izvesti će koncert njegovih djela, uz praizvedbu skladbe Ante Knešaureka i Komornu simfoniju Dmitrija Šostakoviča. Orkestrom ravna Pavle Zajcev, vrsni poznavatelj Dešpaljeve glazbe (koji je, između ostaloga, praizveo Dešpaljev Koncert za violončelo i gudače), a kao solist na alt-saksofonu nastupa Nikola Fabijanić. Koncert je na rasporedu u ponedjeljak, 25. 4. u Polivalentnoj dvorani. U suradnji Narodnog muzeja Zadar i Koncertnog ureda Zadar u istoj će dvorani biti postavljena izložba Obitelj Dešpalj u objektivu Ante Brkana.

 

Dan kasnije, 26. 4., nastupa jedan od najuglednijih interpreta ranobarokne glazbe u svijetu, tenor Marco Beasley, koji je nakon završenog studija rane glazbe na Sveučilištu u Bologni 1984. godine osnovao ansambl Accordone s kojim je postigao svjetsku slavu. Na koncertu u Izložbenoj dvorani Providurove palače predstavit će program Due Radici (Dva korijena), kojim istražuje talijanske korijene svoje majke i engleske korijene svojega oca - od Monteverdija do Pina Danielea, od Dowlanda do Nicka Drakea, od Napulja do zelenih polja Coventryja. Na arhilutnji i baroknoj gitari pratit će ga njegov dugogodišnji suradnik Stefano Rocco, koji je prvi koncert u međunarodnoj karijeri održao upravo Zadru 1984., kada je na 24. Glazbenim večerima u Sv. Donatu s talijanskim ansamblom I Laudesi, izveo program talijanske i engleske rane glazbe.

 

Glazbeni program otvorenja završava u petak, 29. 4. kada u Koncertnoj dvorani braće Bersa nastupa austrijski harmonikaš i bandoneonist Klaus Paier i hrvatska čelistica s dugogodišnjom bečkom adresom. Asja Valčić, rodom iz Zagreba a porijeklom iz Zadra, kao iznimno talentirana violončelistica u dobi od samo 18 godina završava studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Put je dalje vodi u Moskvu na prestižni konzervatorij Čajkovski. Kao duo surađuju dulje od desetljeća. Svojim originalnim programima i izvedbama oduševljavaju i publiku i kritiku - svojom “zadivljujućom kombinacijom” (kako je zabilježio The Guardian) naprosto, kako je dodao Der Spiegel “oduzimaju dah”. Svojevrsni su pioniri u žanru crossovera klasične glazbe i ostalih stilova. Tango i world music, jazz i klasika, kompozicija i improvizacija - sve su to područja gdje živi njihova glazba.

 

Ulaz na događanja je slobodan uz obvezno preuzimanje ulaznica na info pultu Providurove palače od četvrtka 21.4. od 10:00 sati.