Vijesti

Valteru Dešpalju nagrada HDGU-a za životno djelo

sri, 16. II. 22.

Odlukom žirija u sastavu Pavle Zajcev, predsjednik, Krešimir Bedek, Filip Fak, Helena Lucić Šego i Ljubomir Puškarić – članovi, Nagrada za životno djelo „Lovro pl. Matačić“ koju bijenalno dodjeljuje krovna udruga akademskih glazbenika u Hrvatskoj, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, dodijeljena vrsnom violončelistu i pedagogu, autoru brojnih sjajnih obrada za gitaru i duo gitare i violončela, umjetniku koji je svojim solističkim nastupima obogatio publiku diljem svijeta u najprestižnijim koncertnim dvoranama, Valteru Dešpalju.

Nagrada će se dodijeliti u petak, 18. veljače 2022. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na tradicionalnom koncertu Zagrebačke filharmonije posvećenom velikom maestru Lovri pl. Matačiću.

Valter Dešpalj  (Zadar, 5. XI. 1947) studirao je i diplomirao violončelo u SAD-u na znamenitoj Juilliard School u New Yorku, u klasi Leonarda Rosea, a zatim se usavršavao na moskovskom Konzervatoriju kod Galine Kozolupove. Od 1972. radio je kao profesor violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji gdje je odgojio niz naših sjajnih violončelista. Kao jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika postigao je zapaženu međunarodnu karijeru kao solist te je nastupao u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Kanadi, Australiji, Kini, Indiji, Iranu i drugdje. Snimio je niz ploča za diskografske tvrtke u Hrvatskoj, Njemačkoj, SAD-u i Rusiji. Bio je gost profesor na sveučilištima u SAD-u i Australiji. Uz standardni violončelistički repertoar intenzivno je promicao izvođenje djela hrvatskih skladatelja Ive Mačeka, Dore Pejačević, Brune Bjelinskoga, Rudolfa Matza, Borisa Papandopula i Stjepana Šuleka. Iznimno je obogatio gitaristički repertoar brojnim sjajnim obradama za gitaru solo ili duo gitare i violončela djela najvećih skladatelja glazbene baštine kao što su J. S. Bach, C. Ph. E. Bach, L. Boccherini, W, A. Mozart, F. Chopin, E. Granados i mnogi drugi. Dobitnik je Nagrade „Ivo Maček“ 2017. godine i Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo 2019 te Nagrade „Porin“ za životno djelo.

 

Na fotografiji: trinaestogodišnji Valter Dešpalj na prvom izdanju Muzičkih večeri u Donatu 1961. Sinimio Ante Brkan.