Vijesti

Pavle Dešpalj (1934. – 2021.)

pet, 17. XII. 21.

Dana 17. prosinca 2021. godine umro je Pavle Dešpalj (1934. – 2021.), pokretač Glazbenih večeri u Sv. Donatu.


Zadranin, Arbanas, umjetnik, glazbenik, dirigent, čovjek je kojemu Zadar duguje mnogo, a osobito osnivanje Zadarskog komornog orkestra i naših danas 61 godinu starih Večeri.

 

U želji da crkva sv. Donata postane koncertni prostor, Dešpalj je davne 1961., a za vrijeme služenja vojnog roka u Zadru, s obitelji i prijateljima i istomišljenicima Mariom Kotlarom, Josom Špraljom, Igorom Bavčevićem te uz ključnu podršku Grada Zadra, neizmjernim entuzijazmom, dao snažan impuls zadarskom glazbenom životu. Kako sam piše „Plakat je napravio Ivo Bavčević (…) pa smo on, Mario Kotlar i ja zajedno nosili grede i daske te improvizirali prvu pozornicu u sv. Donatu. (…) Večeri su imale veliki odaziv i uspjeh, a svečanom otvorenju prisustvovale su mnoge ličnosti našeg kulturnog i muzičkog života među kojima su se našli i naši velikani Stjepan Šulek i Ivo Tijardović.“


Na temeljima koje je postavio u rodnom gradu, po njegovom odlasku u Zagreb gdje je počeo graditi dirigentsku karijeru te je nastavio diljem Europe i svijeta, nastavile su raditi nove generacije.


Pavle Dešpalj kao i njegov brat Valter te sestra Maja, nastavili su sudjelovati u glazbenom i kulturnom životu Zadra kroz nastupe, koncerte te glazbene radionice. Plodove sjemena kojega je Pavle Dešpalj posijao na zadarskom Forumu i među zadarskim glazbenicima, pratio je i svesrdno podržavao u kontinuiranom rastu sve do 2018. godine kada je posljednji put nastupio u Zadru.


Na Glazbenim večerima u Sv. Donatu Dešpalj je nastupao redovno - na Forumu, u crkvi Sv. Donata, dvorištu Providurove palače, crkvi Sv. Krševana - s programima kojima je Zadranima i Zadrankama približio brojna djela svjetskih ali i hrvatskih majstora među kojima je gotovo obvezni dio repertoara bila glazba Zadrana (Mihovila Stratica, Šime Dešpalja i brojnih drugih). Mobu, skladbu svog oca Šime Depšalja dirigirao je na Večerima u više navrata, pretvarajući je pomalo u glazbeni zaštitni znak Zadarskog komornog orkestra, Večeri ali i samog Zadra.


Pavle Dešpalj izgradio je izuzetno uspješnu dirigentsku i skladateljsku u Hrvatskoj i svijetu. Pozornice Zagreba, Beograda, Budimpešte, Orlanda, Chicaga, Tokija, Philadelphije i brojnih drugih gradova ugostile su ga kao dirigenta izuzetnih ansambala. Dobitnik je svih najvažnijih nacionalnih nagrada i skladatelj je niza djela namijenjenima ponajviše njegovoj prvoj ljubavi - komornom gudačkom orkestru.


U ime Vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu, obitelji, prijateljima i suradnicima našega maestra Dešpalja, izražavam najiskreniju sućut.


Dina Bušić, predsjednica Vijeća GVD