Vijesti

In memoriam Juraj Gracin (1938 - 2021)

čet, 29. IV. 21.

Ovim putem u ime Vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu, želim izraziti sućut njegovoj obitelj ali i podsjetiti na ulogu koju je gospodin Gracin imao na Glazbenim večerima u Sv. Donatu.


Juraj Gracin bio je tajnik i član Upravnog odbora, član i rukovoditelj Programskog odbora, Umjetničkog savjeta te zatim i umjetnički ravnatelj Večeri. U radu Večeri sudjelovao je devetnaest uzastopnih godina!


Bio je strastveni zagovornik i promicatelj rane glazbe unutar programa, kako je on naziva, glazbene priredbe, tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Uz podršku brojnih hrvatskih muzikologa, glazbenih urednika i skladatelja (Lovre Županovića, Branka Polića, Erike Krpan, Jagode Martinčević, Seadete Midžić, Milka Kelemena i drugih) koji su Gracinu ali povjesničaru umjetnosti i medievalistu Marijanu Grgiću, dali svesrdnu podršku, započeli su koncerti koji su Večeri učinile prepoznatljivima na europskoj festivalskoj mapi.


Taj je korak osigurao dolazak izuzetnih ansambala za ranu glazbu poput Pro Cantione Antiqua, The Early Music Consort of London, Joculatores upsalensis, ansambla Renesans, The Preatorius Consort, Landini Consort, Perceval i brojnih drugih, te isto tako i nastupe brojnih domaćih ansambala zaluđenih idejom autentične izvedbe rane glazbe kao što su Syntagma musicum ili pak Igor Pomykalo. Najljepši rezultat tog entuzijazma bilo je osnivanje Zadarskih madrigalista, ansambla koji je uz gostujuće ansamble, izuzetno uspješno i iznutra gradio taj specifični zadarski glazbeni identitet. U vrijeme njegova rada osnovan je Urbofest, potprogram Večeri koji je ranu glazbu doveo na gradske ulice i trgove.


Osobito me čini tužnom činjenica da dr. Gracin nije doživio 61. Glazbene večeri u Sv. Donatu, izdanje u kojemu se na Večeri ponovno vraća rana glazba. Ona je naime bila prisutna i svih godina nakon prestanka njegovog angažmana na Večerima, no na fragmentaran način. Godine 2019. novim je Pravilnikom Večeri kojega je donijelo Vijeće GVD, jasno naznačeno da se program njeguje na dvije programske odrednice; „komornu glazbu s posebnim naglaskom na rad Zadarskog komornog orkestra i ranu to jest srednjovjekovnu i renesansnu glazbu s posebnim naglaskom na lokalnu, nacionalnu i međunarodnu baštinu istog područja…“


Angažmanom muzikologinje Katarine Livljanić, Zadranke sa stalnom adresom u Baselu (profesorica pri Scholi Cantorum Basiliensis, jednom od najznačajnijih studija rane glazbe u svijetu), a koja možda ne bi bila tako očarana ranom glazbom da je nije imala priliku slušati na Glazbenim večerima u Sv. Donatu, baš u vrijeme kada je na njima radio Juraj Gracin, postignut je dogovor Vijeća Večeri o nužnosti povratka rane glazbe kao zasebnog i cjelovitog bloka događanja.


Ove godine u čast dr. Gracinu, na Večerima će, ukoliko epidemiološka situacija dopusti, odzvanjati zvuci izuzetnih europskih ansambala za ranu glazbu, o ranoj glazbi će se pričati i debatirati, a uz muzikološko vodstvo otvorit će se i neke od zadarskih riznica rane glazbe.

 

Dina Bušić,
Predsjednica Vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu