Vijesti

Sedma digitalna matineja: Aniello Desiderio

uto, 19. V. 20.

Sedma digitalna matineja Koncertnog ureda Zadar u novoj ediciji predstavlja snimku koncerta napuljskog gitarističkog fenomena, Aniella Desiderija, čiji su zvukovi španjolske gitare na nastupu u listopadu 2019. godine svečano otvorili Koncertnu sezonu 2019./20.

 

Aniello Desiderio očarao je publiku i kritiku već kao osmogodišnji dječak čime je stekao epitete “čudo od djeteta”, “genij”, “gitaristički Orfej”, “gitarist stoljeća”. Studij je završio 1992. na Konzervatoriju za glazbu u Alessandriji, a na međunarodnim natjecanjima diljem svijeta osvojio je čak osamnaest prvih nagrada od kojih ćemo spomenuti najvažnije: Prva nagrada i Posebna nagrada za najbolju interpretaciju južnoameričke glazbe na Međunarodnom gitarističkom natjecanju u Havani 1988., Prva nagrada i Posebna nagrada za najbolju interpretaciju Tárregine glazbe na Međunarodnom natjecanju Francisco Tarrega u Benicàsimu, Španjolska 1992., Prva nagrada na Međunarodnom natjecanju Guerrero u Madridu 1995. Nastupa na solističkim recitalima te kao solist uz orkestre Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Azije i Afrike u najpoznatijim dvoranama svijeta kao što su Carnegie Hall, Palau de La Música, Minhenska filharmonija, Alte Opera, Tonhalle, Teatro delle Palme i brojne druge. Nastupao je s Moskovskim virtuozima i Vladimirom Spivakovim, Berlinskim radijskim orkestrom, Njemačkom komornom filharmonijom, ansamblima I Pomeriggi Musicali i Bach Collegium te s Bečkim komornim orkestrom. 

 

O njemu je snimljen dokumentarni film, a primio je i Nagradu “Artist in Residence Award 1999” od Njemačkog Radija DLF i Glazbenog festivala u Bremenu zajedno s Gidonom Kremerom. Sa svojom braćom, Gennarom i Gaetanom Desideriom te drugim napuljskim glazbenicima osnovao je grupu Passione Napoletana koja izvodi tradicionalnu napolitansku glazbu. Snima za Frame, Waku Music, Koch-Universal, Adoro Records, Accelerando Music Production i od prošle godine za GuitarCoop. Prije deset godina objavio je projekt “Quartetto Furioso” s violinistom Gennarom Desiderijom, pijanistom Gaetanom Desiderijom i udaraljkašem Salvatoreom Minaleom izvodeći program koji uključuje Vivaldijeva Godišnja doba i Piazzollina Četiri godišnja doba u Buenos Airesu za etiketu Termidor. Od 2010. drži majstorske ljetne tečajeve na Međunarodnoj akademiji Mozarteum u Salzburgu. Pedagoškim radom bavi se kao profesor gitare na Sveučilištu za glazbu u Avellinu.

 

Nova matineja na raspoedu je u četvrtak u 11 sati.

---

Utorak, 29.10.2019

Svečana dvorana Sveučilišta

Pretplatnički ciklus

Svečano otvorenje Koncertne sezone Zadar 2019./20.

Aniello Desiderio | Povijest španjolske gitare

Sanz, Albéniz, Llobet, Ruiz-Pipó, De Falla, Rodrigo, Brouwer