Vijesti

Četvrta Digitalna matineja: Erez Ofer i Elisaveta Blumina

uto, 28. IV. 20.

Četvrta Digitalna matineja Koncertnog ureda Zadar donosi nam još jednu poslasticu, premijerni hrvatski nastup violinista Ereza Ofera, koncertmajstora Berlinskog radijskog orkestra (Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin), koji je nastupio uz pijanisticu Elisavetu Bluminu.

 

Ovo dvoje iznimnih glazbenika povezuje strast prema komornom muziciranju, najprofinjenijem obliku glazbene suradnje koji donosi svu ljepotu, zajedništvo, uvažavanje i eleganciju stvaranja neponovljivog trenutka glazbene interpretacije. Njihov zadarski nastup iz svibnja 2017. poslušajte na Digitalnoj matineji u četvrtak u 11 sati.

 

Erez Ofer je rođen u Izraelu, gdje je već u dobi od 12 godina pobijedio na Izraelskom radijskom natjecanju, a s 15 je nastupio s Izraelskom filharmonijom pod ravnanjem Isaaca Sterna. Studirao je u SAD-u na Indiana University, potom u Freiburgu te u New Yorku na čuvenoj Juilliard School.

 

Kao solist nastupio je s Filadelfijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom bavarskog radija, Belgijskim državnim orkestrom, Filharmonijskom orketrom Monte-Carla i Jeruzalemskom simfonijom, pod vodstvom čuvenih dirigenata među kojima su Lorin Maazel i Wolfgang Sawallisch.

 

Komorna glazba mu je posebna strast koju dijeli s pijanisticom Elisavetom Bluminom, Ruskinjom koja nastavlja tradiciju čuvenog Heinricha Neuhausa.

 

Rodom iz Petrograda, odrasla je okružena umjetnošću, s majkom pijanisticom i profesoricom na konzervatoriju, te ocem inžinjerom koji je projektirao svemirske brodove. U Petrogradu uči glazbu, balet i povijest umjetnosti, a studij klavira nastavlja u Hamburgu kod Evgenia Koriolova te Andrasa Schiffa.

 

O svojoj ljubavi prema komornoj glazbi kaže: "Komorna glazba je škola života. Morate biti tehnički besprijekorni, ali također i zajedno disati, slušati se, i zajedno živjeti. Također, komorna glazba pomaže razviti socijalnu inteligenciju!"

 

10. svibnja, 2017.

Koncertni ured Zadar: Pretplatnički ciklus

Koncertna dvorana braće Bersa

Kneževa palača

Erez Ofer, violina

Elisaveta Blumina, klavir

F. Schreker: Sonata u F-duru

S. Prokofjev: Sonata br. 2 u D-duru

W. A. Mozart: Sonata u e-molu K.304

 

#ostanidoma #kulturaonline