Vijesti

Matija Dedić | Blagoje Bersa & Dora Pejačević

sub, 7. XII. 19.
fjrigjwwe9r0tbl_news_content:sadrzaj

O redovitom gostu zadarskih pozornica, jazz pijanistu Matiji Dediću, gotovo sve se već zna, pa ipak nas ne prestaje oduševljavati i iznenađivati svojim izvedbama – bilo da se radi o jazz standardima, autorskim skladbama, skladbama njegova oca Arsena ili djelima klasične literature. Prije nekoliko godina snimio je album Kontesa na kojem je interpretirao djela hrvatske skladateljice Dore Pejačević, a na inicijativu Koncertnog ureda Zadar prihvatio se i klavirskog opusa njezina suvremenika Blagoja Berse. Imaginarni susret dvoje važnih skladatelja hrvatske glazbene moderne, obučenih u jazz ruho, Matija je po prvi put predstaviti javnosti upravo na koncertu u zadarskoj Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, 5. prosinca na trećem u ciklusu pretplate Koncertne sezone Zadar.

 

Bersa je veliko ime i predivan kompozitor vrlo važan za povijest glazbe. Proučavajući njegove skladbe u pripremi ovog zadarskog koncerta pronašao sam puno zanimljivog i nadahnutog.

Naglasio bih da su klasika i jazz jedno tijelo. Bez znanja o povijesti klasike, njene harmonije i progresije kroz razne dekade nema ni današnjeg jazza, a ni kompletnog jazz glazbenika. Osobno jako puno i dan-danas u svom radu crpim ideja iz suvremene klasične glazbe.